Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!
210 97 01 777
info@portaplus.gr

Πώς να μην χάσεις τα λεφτά σου στην πρώτη σου επιχείρηση!

Επιχειρώ σημαίνει προσπαθώ να βρω τι θέλουν οι δυνητικοί μου πελάτες, ενώ ετυμολογικά η λέξη επιχείρησηορίζεται ως μια οργανωμένη προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Ο στόχος για τον καθένα είναι διαφορετικός και το επιχειρείν είναι ένα δύσκολο αλλά και όμορφο ταξίδι στο πουθενά. Ένα ταξίδι που ενέχει πολλούς κινδύνους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Kirzner, “οποιοσδήποτε μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Δεν υπάρχουν όρια στην αντίληψη, αυτό που έχει σημασία είναι ο εντοπισμός της ευκαιρίας”.

Κάθε επιχείρηση όταν ξεκινά έχει πολλά κόστη. Πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε να ανοίξετε μια καφετέρια θα χρειαστείτε από 50.000 έως 200.000 ευρώ για να στηθεί η επιχείρηση και να ξεκινήσει η λειτουργία της. Ωστόσο, συχνό είναι το φαινόμενο να μην υπάρχουν πελάτες στο κατάστημα. Ίσως η συγκεκριμένη περιοχή ή γειτονιά να μη χρειάζεται άλλη καφετέρια. Μπορεί ακόμα οι καταναλωτές της συγκεκριμένης περιοχής να αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Το τελευταίο τρίμηνο, έχουμε επισκεφτεί περίπου 20 νέες επιχειρήσεις με πολύ όμορφα και ελκυστικά καταστήματα, χωρίς όμως να έχουν πελατεία. Μοιράστηκαν πάνω από 30.000 φυλλάδια αλλά δεν προσήλθε κανένας πελάτης στο κατάστημα, γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές της περιοχής μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν ή την υπηρεσία της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Καθώς δεν θέλουμε να χάσετε τα λεφτά σας στην περίπτωση που ανοίγεται την πρώτη σας επιχείρηση, θα θέλαμε να σας δώσουμε μία πολύ χρήσιμη συμβουλή βασισμένη στη θεωρία του Ελάχιστου Βιώσιμου Προϊόντος, η οποία δημιουργήθηκε από τον Frank Robinson και έγινε διάσημη ως θεωρία από τους Steve Blank & Eric Ries.

Ποια είναι η συμβουλή μας;

Ξεκινήστε κάτι μικρό και μην επενδύσετε πολλά χρήματα σε αυτό έτσι ώστε οι πιθανές απώλειες να είναι μικρότερες! Αφότου είστε έτοιμοι και έχετε εφοδιαστεί με τα απολύτως απαραίτητα για την έναρξη της επιχείρησής σας, φωνάξτε το. Διαφημίστε το κατάστημά σας και μοιράστε φυλλάδια προκειμένου να γνωρίσουν όλοι στην περιοχή σας ότι βρίσκεστε εκεί και θα τους εκπληρώσετε μια από τις καθημερινές τους ανάγκες. Στο ενδιάμεσο, κάντε ένα βήμα πίσω και εντοπίστε όλες τις διαδικασίες οι οποίες δε λειτουργούν. Αυτό θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να προβείτε σε βελτιστοποιήσεις και να προσαρμόσετε την επιχείρησή σας στις ανάγκες των δυνητικών σας πελατών. Μόλις ολοκληρώσετε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις τότε κάντε και πάλι αισθητή την παρουσία σας.

Το μυστικό είναι να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα και να βελτιώνετε διαρκώς τις υπάρχουσες διαδικασίες και προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε. Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι το ταξίδι στο επιχειρείν θα είναι πάντα όμορφο αλλά μπορούμε να σας δώσουμε τη συμβουλή μας και την πείρα μας προκειμένου να κάνετε τα πρώτα σας βήματα.

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το e-Book και δείτε πώς φέραμε πελάτες σε νέο μαγαζί